Mie is geen pasta! Of toch wel?
De ontmaskering van mie…
Kook je Chinees, dan koop je mie. Kies je voor Italiaans dan pak je pasta. Simpel toch? Nou, zo simpel is het blijkbaar niet!
De speurneuzen van de Keuringsdienst van Waarde onderzoeken de wondere wereld achter ons voedsel. Voor een aflevering over pasta en mie zijn ze neergestreken in het Verre Oosten van Nederland bij Van der Moolen. Waar koop je die echte mie dan? Bij Hanos, in pakjes van 250 gram en doosjes van 3 kilo onder merknaam: De Miefabriek en bij Albert Heijn, onder de naam Samasaya bij de Oosterse producten.
Wat is nou echte mie?
Presentator Teun heeft verschillende doosjes mienestjes en pasta meegebracht. De ingrediënten op de Oosterse en Italiaanse verpakkingen zijn nagenoeg gelijk: tarwe griesmeel. Dus wat zit er nou in die doosjes; pasta of mie?
Onze eigen Peter legt uit: authentieke mie wordt gemaakt van tarwebloem en water. Dit deegmengsel wordt gekneed volgens een eeuwenoude methode, als een harmonica dubbelgevouwen en vervolgens gewalst. Het deeg wordt in lange slierten gesneden, want een bekend Chinees gezegde luid: hoe langer de mie die men eet, hoe langer men leeft. Na urenlang drogen is de mie klaar voor gebruik.
Pasta wordt gemaakt van tarwegriesmeel. De soorten pasta die wij kennen uit de supermarkt, worden niet gewalst maar geperst. Een heel ander proces. En precies dit product heet de ene keer tagliatelle en de andere keer mie. Behoorlijk verwarrend.
Het onderzoeksteam komt tot een schokkende ontdekking: de mie in de supermarkt is dus geen mie, maar gewoon pasta in een ander jasje….
En het kan nog gekker: de bami die wij bestellen bij het Chinese restaurant is… pasta!
De proef op de som: Wat is dan echte mie en hoe smaakt ‘ie?
Tijd om de proef of de som nemen. Let’s wok! Peter en presentator Teun gaan de strijd aan. Peter wokt met authentieke mie en Teun wokt met mienestjes… euh pasta. Het verschil zie je al snel tijdens de bereiding. In Peters wok liggen dunne, luchtige slierten en Teuns wok is gevuld met dikke slierten mie die er uit zien als pasta. En volgens Peter ook smaken als pasta. De ontknoping volgt als Teun proeft van beide gerechten; ‘eerlijk is eerlijk, ik proef een wereld van verschil’!
De conclusie: mie in de supermarkt is pasta en Oosterse gerechten maak je met authentieke mie.
Kijk de hele aflevering van de Keuringsdienst van Waarde hier terug.