juni 9, 2023

Peter vertelt: hoe het begon

Aan het woord is Peter van der Moolen, eigenaar van Van der Moolen Noodle & Pasta Solutions

Van De Jordaan naar het Verre Oosten van Nederland!

“Mijn vader, Piet van der Moolen, een Amsterdamse jongen uit de Jordaan. Hoe kom je dan in Enschede? In 1962 wordt mijn vader door zijn moeder en Chinese stiefvader naar Enschede gehaald om wat herstelwerkzaamheden aan de verwarming van hun hotel en Chinees restaurant te verrichten. Daar blijft het niet bij. Hij helpt al snel mee in het restaurant. Daar krijgt hij de ergernis van zijn ouders mee over de kwaliteit van de bami die ze serveren. Als Chinees vindt mijn grootvader de kwaliteit ver onder de maat. Kunnen we zelf geen echte, traditionele Chinese noedels maken, vraagt hij zijn zoon.”

Zelf traditionele, gewalste Chinese mie maken

“Mijn vader gaat aan de slag en ontwerpt een machine om zelf traditionele, gewalste mie te maken. Na een lang proces van proberen, falen, weer proberen en uiteindelijk slagen, kan mijn grootvader met zijn zelfgemaakte mie in zijn restaurant de állerlekkerste bami bereiden.

Dat blijft niet onopgemerkt. De noedels zijn zo succesvol, dat andere Chinese restaurants de traditionele walsmie ook willen serveren aan hun gasten. Binnen 6 jaar voorziet de familie Van der Moolen de helft van de tweeduizend Chinese restaurants in Nederland van traditioneel gewalste mie.”

Miefabriek Tai Ming

“Mijn vader Piet, mijn moeder Henny en mijn grootouders steken de schouders er onder en ‘Miefabriek Tai Ming’ ziet in 1966 het levenslicht. Een goed gekozen naam, want Tai Ming betekent ‘beste bami’. En dat is het. Gemaakt van de beste kwaliteit harde tarwebloem. Door het succes worden ook de concurrenten nieuwsgierig. ‘Maar het is ze nooit gelukt om onze kwaliteit te evenaren’, aldus Piet. ‘Mijn vader en ik waren een gouden combinatie, zijn kennis over het product en mijn kennis van machines levert gewoon de beste mie.’

Het blijft niet bij de deegmachines die mijn vader ontwikkelt, met zo’n 1000 kilo mie per uur moet het droogproces sneller kunnen. Daar zijn speciale droogtunnels voor, van wel 4 meter hoog. Uiteindelijk vindt hij de droogtunnels die hij nodig heeft in Zweden en laat ze naar Enschede komen. Het kost hem heel wat moeite om de ideale wals- en droogtechniek uit te dokteren. Maar als het gewenste resultaat is bereikt, blijkt dit een gouden greep. Kaarsrechte mie, zonder breuk. Vrijwel geen onbruikbare restanten meer en door de rechte vorm van de mie wordt het verpakken en transporteren ineens een stuk efficiënter.”

Mie is geen pasta. Of toch wel…?

“Sinds 2000 staan mijn zus Loes en ik aan het roer van de Van der Moolen Foodgroup.  Wij borduren voort op de basis die door onze (groot)ouders is gelegd. Al is dat niet altijd even makkelijk geweest.

De uitdaging van de introductie van Italiaanse mie bij de Chinese restaurants heeft heel wat slapeloze nachten opgeleverd. Om kosten te besparen kozen veel restaurants voor deze ‘onechte’ mie. De Italiaanse mie, pasta dus, is goedkoper en makkelijker te verwerken, want na het afgieten blijft er minder zetmeel over dan bij traditionele Chinese mie. Dat viel bij veel restaurants in goede aarde. Ondanks de vlakkere smaak, gebruiken Chinese restaurants voor hun bami dus eigenlijk gewoon pasta. Lees hier meer over het verschil tussen mie en pasta.

Lastig voor ons? Jazeker, maar de kennis die wij hebben van deeg voor mie, brengt ons een onderscheidende unieke kwaliteit. En zoals iedereen weet: kwaliteit duurt het langst!

Productinnovaties en nieuwe processen

“De trend is gelukkig dat er veel vraag is naar verse, eerlijke en kwalitatief hoogwaardige producten zoals onze mie. Daarom is ons assortiment de laatste jaren behoorlijk uitgebreid, met bijzondere varianten als biologisch, volkoren, spelt, algen, zeewier en citroengras noedels. En we zitten niet stil. Door chef-koks en productontwikkelaars te betrekken bij onze innovaties kunnen we de derde generatie koks, die vaak helemaal geen traditionele mie kent, laten kennismaken met onze hoogwaardige kwaliteitsproducten. En die kwaliteit is vroeger al bepaald. De beste grondstoffen gecombineerd met vakmanschap en een uniek productieproces is al jaren de basis voor ons succes.”

«
»