december 14, 2023

Peter vertelt: Het runnen van een familiebedrijf

Al meer dan een halve eeuw een familiebedrijf

Ik zie het runnen van een familiebedrijf als een eervolle taak. Want waar mijn ouders ruim 56 jaar geleden het fundament legden voor ons mooie bedrijf, was het aan mijn zus en mij de taak om verder te gaan waar mijn ouders zijn gebleven. Destijds startten mijn ouders met 1 zelf aangepaste deegwalsmachine die 50kg per dag produceerde. Nu, meer dan een halve eeuw later, is dat 1000kg per uur en zijn we uitgegroeid tot een bedrijf van formaat.

Inmiddels maken we ook niet alleen maar mie. We hebben ons gespecialiseerd op het gebied van noedels, pasta en rijst, met de nadruk op maatwerkoplossingen voor de wensen van onze klanten.

De fabriek is fors uitgebreid, met onder andere een eigen kookafdeling. Hier voldoen we aan de vraag naar koelverse noedels, pasta en rijst. Maar we zijn uit ons jasje gegroeid. In 2021 realiseerde we een groei van 25% en dit jaar groeien we zelfs 40%. Dit kan niet meer op de huidige locatie en met de huidige productielijnen. We gaan daarom weer uitbreiden, op een andere locatie op een steenworp afstand van waar wij nu zitten. De bouwtekeningen voor de nieuwe fabriek liggen klaar om uitgevoerd te worden. Stel je eens voor dat we over een jaar vanuit een compleet nieuwe fabriek onze specialisatie verder kunnen uitbouwen? En bij de opening van het pand mijn ouders, dan 91 en 88 jaar oud, het lintje laten doorknippen. Dat zou toch fantastisch zijn!

Korte lijntjes

Het voordeel van een familiebedrijf is dat de lijntjes kort zijn. We weten wat we aan elkaar hebben. Dat maakt het makkelijker om grote beslissingen te nemen. We hebben dezelfde drive, we vertrouwen elkaar. We hebben hetzelfde doel voor ogen en daar werken we samen naartoe. Dat werkt fijn en heel efficiënt.

Piet van der Moolen: ‘Op familie kun je altijd rekenen. Als er wat is, vliegen ze er met z’n allen voor.’

Volledig vertrouwen gekregen

Mijn vader heeft ons zijn volle vertrouwen gegeven. En dat heb ik ook altijd zo gevoeld. Op het moment dat mijn vader zich terugtrok, hebben mijn zus en ik de volledige leiding gekregen. Uiteraard ligt het hart van mijn vader nog steeds in ‘zijn’ bedrijf, maar wij kregen de vrijheid om te ondernemen zoals wij dat wilden. Helaas sta ik sinds enkele jaren zonder mijn zus aan het roer. Dat was moeilijk in het begin, maar ik heb mijn draai gevonden. Gelukkig is mijn vader nog steeds nauw betrokken bij ons bedrijf. En dat vind ik geweldig, de liefde voor het familiebedrijf blijft altijd.

Samen de schouders eronder

Natuurlijk is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wij kennen ook onze ups & downs. De Coronaperiode bijvoorbeeld was best spannend, zoals voor heel veel bedrijven. Maar we hebben door de jaren heen onze continuïteit geborgd en door samen de schouders er onder te zetten en creatief te zijn, geen omzet verloren. Onze ambities zijn overeind gebleven en misschien wel relevanter dan ooit. Zeker met het oog op de toekomst en onze groeiplannen in het nieuwe pand!

Meer capaciteit betekent meer personeel

We staan zelfstandig in de markt, we hebben de vrijheid onze eigen koers te bepalen. We blijven innoveren en groeien. Dat betekent dat we altijd goed en gedreven personeel nodig hebben. We hebben een sterke kern en straks in het nieuwe pand zijn we in staat om met een verbeterde workflow een optimale werkomgeving te creëren. Met een mooi team van de juiste mensen om ons heen, kunnen we alleen maar sterker worden en gericht naar de toekomst kijken.

Sinds 1966 is er veel veranderd

Mijn ouders hebben een prachtig bedrijf opgebouwd, dat mijn zus en ik in 2000 hebben overgenomen. Sindsdien is er veel veranderd natuurlijk. Zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Het hele proces is geautomatiseerd. Maar wat er niet veranderd is, is de authentieke manier waarop wij onze producten bereiden. Weliswaar niet meer met de hand, maar het automatische proces heeft nog steeds de oorspronkelijke, Chinese manier van mie maken als basis.

Het leiden van een familiebedrijf is mooi, maar ook hard werken. Want ondanks alle uitdagingen in de wereld, wil ik blijven handelen volgens de overtuiging van mijn ouders: vol passie eerlijke en kwalitatief hoogwaardige producten leveren. Gelukkig bestaan onze klanten uit bedrijven die zich daarmee identificeren. Wat we doen, doen we goed. We hebben een familienaam hoog te houden!

«
»